Hoppa till sidans innehåll

Vad begränsar våra prestationer


Kapacitet

Syreupptagsförmågan (vo2max) sätter taket för vår aeroba förmåga. Det bestäms främst av hjärtats pumpvolym, blodets mängd och antalet röda blodkroppar. Det går ganska fort att öka sitt syreupptag.

 

Nyttjandegrad

Den anaeroba tröskeln bestämmer till stor del vår uthållighet på prestationer upp till en timme. Nyttjandegraden bestäms främst på lokal nivå och är mycket träningsbar. Man förändrar då blodkärls- och kapillär-tätheten, antalet mitokondrier och mängden enzymer för deras funktion. Att förändra nyttjandegraden tar tid.

 

Arbetsekonomi

God arbetsekonomi innebär att lite syre och energi behövs för att utföra arbetet. Hur mycket vi kan påverka arbetsekonomin beror på sporten. I cykling har en motionär nästan lika bra arbetsekonomi som eliten (~20% effektivitet), medan i simning är skillnaden enorm. Eliten har där 9-10% mot en motionärs ~3%. Det här påverkar hur vi tränar i triathlons olika grenar. Teknikträningen är extremt viktig i simningen - speciellt för nybörjaren, medan i cykling fokuserar vi mest på att förbättra kapacitet och nyttjandegrad. (Löpningen hamnar någonstans mitt emellan)

 

Uthållighet

Bra uthållighet skapas i huvudsak genom hög volym, tid i badkläderna/sadeln/löparskorna är det absolut viktigarste. Motionärer och age-groupare försöker ofta höja farten för att nå ett distansmål inom sin tillgängliga tid. Men det fungerar dåligt att ersätta tid med intensitet för att bygga uthållighet, istället hamnar man i en zon där behovet av återhämtning ökar mer än träningsstimulansen. Man blir trött och misstar det för "bra träning".

Källor:
"Därför blir du uthållig", Sisu idrottsböcker.
"Träning för långdistans", J. Enqvist och M. Mattsson - GIH.
"Grundkurs i träningslära - del 3", Umara.

Uppdaterad: 29 DEC 2020 12:54 Skribent: Joakim Malmerfelt
E-post: This is a mailto link

Logga6

 

Följ ÅTF

 

FB

Twitter3

Instagram.png

 

strava-logo1.png

 

Sponsor

 

 

Postadress:
Åkersberga Triathlonförening - Triathlon
Michael Nabb, Spånlötsvägen 29
18434 Åkersberga

Kontakt:
Tel: 0730513775
E-post: info@akersbergatriat...

Se all info