Hoppa till sidans innehåll

Farter


Allt eftersom vi börjar hitta formen för träningspassen så tänker jag mig att vi introducerar lite olika farter i de olika serierna. De definitioner jag tänker vi skall använda är enligt följande:

- Fart 1 – ”Badning” kräver väl ingen vidare förklaring. Pulsen är låg.

- Fart 2 – Fart som används framför allt vid insim, avbad och längre serier med lågintensiv ansträngning. Pulsen ligger på 50-80% av maxpuls.

- Fart 3 – Tröskelfart (eller den fart vi uppskattar med CSS). Används för att träna vår aeroba förmåga. Medellånga serier då man i snitt vill ligga på tröskelfarten (naturligtvis ligger man något under och över under en serie, det viktiga är att vara så konstant som möjligt, så ofta som möjligt). Pulsen ligger på 80-93% av maxpuls.

- Fart 4 – Träning av mjölksyratåligheten, eller anaeroba förmågan. Viktigt för t ex starter och om man vill gå med i tempoändringar. Pulsen ligger på 94-100% av maxpuls.

- Fart 5 – Även denna fart tränar mjölksyratålighet, men är lite speciell då den är starkt beroende av distans/tid. Detta är en fart som är viktig för sprinters som utför tävlingsmoment under två minuter, men är viktigt att träna på ibland även om man inte är sprintsimmare. Tanken är att maximal muskelansträngning under kort tid förbättrar tekniken.

När vi kör intervaller, eller serier i simspråk, så kör man oftast i ett spektrum från fart 3 till 5, men även inom en fart förekommer.

Uppdaterad: 20 JUN 2018 12:38 Skribent: Joakim Malmerfelt
E-post: This is a mailto link

Logga6

 

Följ ÅTF

 

FB

Twitter3

Instagram.png

 

strava-logo1.png

 

Sponsor

 

 

Postadress:
Åkersberga Triathlonförening - Triathlon
Michael Nabb, Spånlötsvägen 29
18434 Åkersberga

Kontakt:
Tel: 0730513775
E-post: info@akersbergatriat...

Se all info